De herdenkingsfilm Erasmiaanse Namen, geproduceerd door Stichting Sanderling in april 2020, stelde het Erasmiaans Gymnasium in staat om ook tijdens de coronacrisis stil te staan bij haar oorlogsslachtoffers. Daarnaast was de film bedoeld als aftrap en aanjager van het educatieve project Erasmiaanse Namen.
Sinds het maken van de film zijn vijftien extra oorlogsslachtoffers gevonden. Hun namen zijn nu aan de film toegevoegd. Om dit mogelijk te maken, is extra filmmateriaal opgenomen, extra muziek gemaakt en opnieuw gemonteerd. De nieuwe namen zijn ingesproken door leerlingen en opgeschreven door Bart Domburg. De film is nu zo mogelijk nog indrukwekkender dan de versie van 2020.
Achtergrond en makers
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 130 Erasmianen omgekomen door oorlogshandelingen. Onder hen zijn 80 Joodse Erasmianen. De andere slachtoffers waren verzetsstrijders, krijgsgevangenen, militairen, burgers die omkwamen in Japanse interneringskampen en burgers die omkwamen bij bombardementen en beschietingen. Zij worden elk jaar op school herdacht.
In de herdenkingsfilm zijn hun namen te zien, opgeschreven door Bart Domburg en ingesproken door leerlingen. De film is gemaakt door filmmaker Juriën Cornelissen van Convoi Films. De muziek is gecomponeerd door Charley van Veldhoven. Het idee kwam van oud-leerling Anne Schram.
Dank aan allen die dit mogelijk maakten
Stichting Sanderling kon de aanvulling produceren dankzij bijdragen van het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg), Elise Mathilde Fonds, de Erasmusstichting en het Erasmiaans Gymnasium.
De oorspronkelijke film uit 2020 werd mogelijk door een financiële bijdrage van 89 oud-leerlingen en oud-docenten van het Erasmiaans. Daarnaast ontving Stichting Sanderling een bijdrage van IMDESTO Foundation, het Erasmiaans Gymnasium en Semper Floreat, de oud-leerlingenvereniging van het Erasmiaans.